Vekâlet ücret alacağının tahsili davası, uzun yıllar asliye hukuk mahkemesinde görülen klâsik davalardan biri olarak hukuk hayatında yer almıştır. Ancak 28.05.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun (TKHK)'da vekâlet sözleşmelerinin de tüketici işlemi kapsamına alınmasıyla durum değişmiştir.
Gelişen bu hukuki durum karşısında; vekâlet ücret alacağının, yargısal temsil genel kuramı ve özellikle vekâlet sözleşmesi temelinde, içtihatlar ışığında incelenmesi gerekli görülmüştür. Pratik bir kullanım imkânı sağlaması bakımından kitap iki kısma ayrılmış; birinci kısımda vekâlet sözleşmesi ve ücret alacağı, maddi hukuk hükümleri çerçevesinde incelenmiş, ikinci kısımdaysa usul hükümleri, tüketici hukukunun güncel normları ve içtihatları ışığında açıklanmaya çalışılmıştır. Böylece özellikle uygulayıcı okurun aradığı konuyu kısa sürede inceleyebilmesi hedeflenmiştir.
Kamu avukatlarının ücret alacağı, her ne kadar tüketici hukuku ve tüketici yargısının kapsamı dışında ise de, kitapta ek bölüm halinde yer verilerek, özellikle mesleğe yeni başlayan avukatlar için yararlı olacağı düşünülmüştür.
Kitap ikinci baskıya hazırlanırken baştan sona gözden geçirilmiş, öncelikle yazım hataları düzeltilmiş, içerik bakımından yeni mevzuata ve öğreti kaynaklarına göre güncellenmiş, ayrıca yeni bölümler eklenmek suretiyle içeriği genişletilmiştir.
Konu Başlıkları
Maddi Hukuk: Vekâlet Sözleşmesi – Vekâlet Ücreti
Usul Hukuku: Vekâlet ve Vekâlet Ücret Sözleşmesinden Kaynaklanan Uyuşmazlıkların Asliye Hukuk ve Tüketici Mahkemesinde Görülmesi
Kamu Avukatlarının Vekâlet Ücreti ile Kamu Kurumlarınca Yapılan Vekâlet Ücreti Ödemeleri